Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Geep találkozón Spanyolországban a dózsások

2013.06.16
GEEP-Spanyolországi találkozó

A GEEP projekt keretén belül megtörtént az első utazásunk!  A spanyolországi találkozóról két résztvevő kis beszámolóját olvashatjátok. A mellékelt képeket is nézzétek meg, mert remekül egészítik ki az írásokat!


Földünk, környezetünk, jövőnk…Mindig-mindenhol beszéd téma. De, hogy tegyünk is érte valamit arra kevés ember szánja rá magát. Egy kis csapat azonban megtette az első lépéseket. De kezdjük inkább az elején……

A 2011/2012-es tanévben tanárnőnk vezetésével a Földünk vize és környezetünk védelmében pályázatot készítettünk, mely GEEP néven futott és melyben 9 ország fogott össze.A sikeres pályázatnak köszönhetően a 2012/2013-as tanév már arról szólt, hogy hogyan is tehetnénk mi is valamit környezetünkért, jövőnkért. Mindezt már összefogva 8 másik ország gyermekeivel és tanáraikkal.

Hosszas egyeztetés után iskolánk büszke lehetett arra, hogy elsőként adhatott otthont eme nemzetközi rendezvénynek idén márciusban. 8 ország  tanárai és diákjai látogattak el hozzánk, és miközben legfőbb hangsúlyt a környezet védelmére helyeztük, megismerhették a mi kis környékünk csodáit. 

A projekt következő helyszíne Spanyolország déli részén, Cadizban volt, ahová mi is eljuthattunk és tovább tudtuk hirdetni  a víz és környezet védelmét. Megismerhettük az ottani hely szellemét és kincseit. Így elmentünk két Nemzeti parkba, ahol olyan növényekkel ismerkedhettünk meg, melyek több évtizede nőnek és közöttük sok védett. Megismerkedtünk pár aromatikus növénnyel, melyek hasznosak és felhasználásuk sokrétű.  Nagyon felemelő érzés volt látni, hogy ez a 9 ország összefog, és együttes erővel hirdeti, hogy mire kell odafigyelnünk.

Hiszen nem elég csak beszélni róla, de tenni is kell valamit! Hisz egy ember nem tud csodát tenni, de ha összefogunk, akkor igenis erősek vagyunk, és nagy dolgokat tudunk tenni!!!  Emellett  még jól is szórakoztunk, és így rájöttünk, hogy úgy is tudjuk védeni a környezetünket, hogy közben jól is érezzük magunkat.Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, hogy miért is kell környezettudatosan élnünk…

Ne féljünk hát tenni és bátran lépni…..

”Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry)

Kövesdi Klaudia 8.a


Május 22-én négy tanár (Tünde néni, Bea néni, Kati néni, Tibi bácsi) és öt diák (Kocsis Dorina, Kövesdi Klaudia, Horváth Enikő, Hajtós Csaba és Hankovszki Tamás) betekintést nyerhettek Spanyolország csodálatos világába a GEEP projekt által. 

Első nap már nagy izgalommal indultunk neki a kalandnak. A budapesti reptéren tűkön ülve vártuk a Madridba érkezést. Mikor leszállt a repülő mind fáradtan vergődtünk el szállásunkig. Másnap kirobbanó örömmel és energiával indultunk neki a napnak, melyet Madrid tanulmányozásával töltöttünk. 

Délután repültünk tovább Jerezbe, ahol a spanyol tanárnő (Soraya) már nagyon várt minket. Innen Puerto Realba tartott az utunk, ahol, nem túlzok ha azt mondom, sikítozva fogadott a spanyol gyerekhad. Mindenki hihetetlenül kedves volt, mind a diákok, mind a szüleik. Mindenkit megrohamoztak a kérdéseikkel, olyan szinten, hogy válaszolni alig tudtunk. Megismerkedve fogadó családunkkal elindultunk nézelődni, majd haza. 

Második nap az iskolába mentünk, ahol minden ország egy kis prezentációt mutatott be a saját hazájáról, iskolájáról. Később a spanyol diákok énekkel, tánccal, és kis színdarabbal vidítottak fel. A közös dal (Climate song) eléneklése után kis tízóraival készültek nekünk, ami nagyon finom volt. 

Aztán a második nap vége és a harmadik nap is kirándulásokkal volt tele, melyek alatt minden diák jól összeismerkedett. Nem csak Spanyolországot és kultúráját, hanem az ott élő emberek mentalitását is megismerhettük. Láthattunk spanyol piacot, a tengert, botanikai kertet és még sok olyan helyet, ahova nem biztos, hogy valaha eljutottunk volna, és ez a legcsodálatosabb az egészben. 

A gyerekek számára jó móka volt az egész, hiszen életre szóló barátságokat kötöttünk, kajakoztunk spanyol folyóban (ami egy tengeröböl), fürödtünk az óceánban, és hihetetlen építményeket láthattunk. A tanároknak is volt némi szórakozás: láthattak flamenco táncelőadást, milliónyi halfélét megkóstoltak, de emellett nekik sok mindenre oda kellett figyelniük. A project munkák, beszélgetések saját országainkról még jobban összehoztak minket. Az utolsó két napban már igazán jó barátokká váltunk, és szinte mindent megbeszéltünk. 

Utolsó este fájó szívvel és sírva búcsúztunk el egymástól. Május 27-én reggel indultunk haza és a két repülő út után, itthon hulla fáradtan” dőltünk be saját ágyunkba. 

Összegezve nekem ez volt életem egyik legeslegjobb élménye, és remélem egyszer újra láthatom azokat, akik a 4 nap alatt hihetetlenül közel kerültek a szívünkhöz. 

Szerintem abban is biztosak lehetünk, hogy a következő találkozó is egy hihetetlen kaland lesz. Észtország még előttünk, de spanyol utunk véget ért. Remélem ízelítőt adtam abból, amit ez a kilenc ember átélt, és hogy más is kedvet kap egy spanyol kiránduláshoz. 

Horváth Enikő Rebeka 8. b osztályos tanuló

 

 

 

A mappában található képek előnézete Spanyolországi találkozó