Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Geep után

2013.04.09
GEEP – Green European Ecological Project,
szabad fordításban: Iskolák a Zöld Európáért.
2011 szeptemberében kezdtem a Tempus Közalapítvány honlapján partnereket keresni, úgynevezett multilaterális iskolai együttműködéshez. Egy belga és egy észt iskola felhívása tetszett a legjobban, a téma a környezetvédelem volt, így felvettem velük a kapcsolatot.
 
Több magyar iskola is így tett, de ők a kazincbarcikai Dózsa György Tagiskolát választották. 
 
Napról napra nőtt a csapat, csatlakoztak német, lengyel, spanyol, portugál, török és ciprusi kollégák és iskolák. A pályázat megírása, összeállítása nem volt könnyű feladat, hiszen kilenc országnak kellett együttműködnie. 2012 februárjában a Comenius Egészéleten Át Tartó Tanulás Programjának keretén belül pályáztunk, amit júliusban nyertesnek ítélt a Tempus Közalapítvány nemzeti irodája. Büszke vagyok arra, hogy sok ötletem bekerült az anyagba, például a „Don’t forget to be green” naptár készítése, mint végső projekttermék. 
Az első találkozóra novemberben, Portugáliában került sor. A kétéves munkaterv kidolgozásában csak az iskolák vezetői, és mi koordinátorok vehettünk részt. Ott dőlt el az is, hogy mely országok lehetnek projekttalálkozók helyszínei. Mi elnyertük a megtisztelő lehetőségét annak, hogy az első olyan találkozót megszervezzük, ahol már gyerekek is jelen vannak. 
 
Nagy izgalommal vártuk vendégeinket és rengeteget dolgoztunk azért, hogy hasznosnak, eredményesnek ítéljék a találkozót, miközben a fogadócsaládok segítségével azért is mindent megtettünk, hogy jól érezzék magukat nálunk.
 
A megnyitóműsor nagy sikert aratott. A palotást és Bulláné Farkas Beáta énekét követő mesejáték végén többen állva tapsoltak. Az Ádám Jenő Tagiskola kórusának előadásába bekapcsolódva mindannyian együtt énekeltük a „Sing for the climate” dalt. Utána minden ország ültetett 1-1 fát vagy bokrot, hogy „segítsünk bolygónknak lélegezni.”
 
Minden ország felelős egy-egy környezeti témáért. A mi témánk a víz volt. Lázbércen a vízműben tett látogatásunkat követően megkezdődött a tényleges projektmunka. Előadásokat hallgattunk a víz szerepéről, vizeinket ért környezeti károkról /vörös iszap, ciánszennyezés a Tiszán/melyekhez a megértést ellenőrző feladatlapok is kapcsolódtak. 
 
A külföldi gyerekek és felnőttek itt tartózkodását tapolcai barlangfürdőzéssel és a jósvafői cseppkőbarlang megtekintésével tettük élvezetesebbé.
 
Megosztottuk egymással ötleteinket, hogy készítsünk „hulladékból hasznosat”, és megkezdtük az előadássorozat következő nagy témájának, az erdőnek a feldolgozását, hogy csak néhányat említsek a feladataink közül.
 
A munka folytatódik az internet segítségével a találkozók közt is, de már izgatottan készülünk májusban kilencen Spanyolországba. A külföldre vihető gyerekek számát a fogadó ország szabja meg. Nagyon szerettük volna, ha még több gyereket vihetünk, de a maximális lehetőséget kihasználva sajnos csak öt nyolcadik osztályos tanuló utazhat. Kiválasztásukkor az angoltudásuk, a projektben végzett tevékenységük, az iskola életében játszott szerepük, viselkedésük lett mérlegre téve.
 
Köszönöm mindenkinek, vezetőknek, kollégáknak, szülőknek és tanítványaimnak, hogy segítik a projekt sikeres megvalósítását!
 
Stubnerné Szabó Tünde
projekt-koordinátor
 
Megnyitó műsor:
 
 
További képek:
 
 

A mappában található képek előnézete GEEP projekt