Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HATÁRTALANUL

Cikkek

Dózsások a Felvidéken 2019

2019.04.15

DÓZSÁSOK A FELVIDÉKEN

A „HATÁRTALANUL” PÁLYÁZAT JÓVOLTÁBÓL

ÁPRILIS 10-13.

LEGENDÁK ÉS MONDÁK NYOMÁN KALANDOZTUNK GÖMÖR ÉS A SZEPESSÉG TÁJAIN ÉS VÁROSAIBAN. ISMERKEDTÜNK E TÉRSÉG TÖRTÉNELMÉVEL, KULTÚRÁJÁVAL, MEGEMLÉKEZTÜNK HÍRES SZÜLÖTTJEIRŐL. NEMCSAK TÉRBEN, HANEM IDŐBEN IS BARANGOLTUNK. FELKERESTÜK RIMASZOMBAT, KRASZNAHORKA, BETLÉR, LŐCSE, IGLÓ, KÉSMÁRK, KASSA, ROZSNYÓ NEVEZETESSÉGEIT.MEGISMERHETTÜNK EGY MAGYAR TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLÁT RIMASZOMBATON.MEGTAPASZTALHATTUK AZ IDŐJÁRÁS SZESZÉLYÉT IS, HISZEN EGY ÉJSZAKA LEFORGÁSA ALATT  VISSZAKÖSZÖNT A TÉL.

Sokat láttunk, tapasztaltunk, élményekkel gazdagodtunk!

7.a  7.b  8.b  osztály tanulói

Kísérő pedagógusok: Radácsiné Tóth Erzsébet, Tóth Tiborné, Ponyi Zoltánné valamint Kurustáné Bencs Gizella iskolai szervező

 

1.NAP

2019. április 10-én reggel 7.00 órára érkezett a busz az iskolánkhoz. Miután bepakoltunk, elkészítettük az első közös fotónkat a busz előtt. Ezután Dorony Attiláné (Erzsike néni),az idegenvezetőnk vette át az irányítást.

Elsőnek a RIMASZOMBATI Tompa Mihály Magyar Tanítási nyelvű Alapiskolát kerestük fel, ahol Tóth Csilla igazgatóhelyettes asszony fogadott minket. Ismertette az iskola történetét illetve az iskolában folyó sokszínű munkát. Ezután megtekintettünk egy első osztályos tantermet, majd bementünk egy alsós csoportba szlovák nyelvi órára. A tantermek fel vannak szerelve IKT eszközökkel. Utolsóként nyolcadikosokkal találkozhattunk, akikkel beszélgethettünk, ismerkedhettünk. Búcsúzóul átadtuk az ajándékainkat és megköszöntük a szívélyes vendéglátást.

Innentől kezdve a négy nap során az éppen aktuális helyszínről kiselőadást tartott valamelyik csoport az autóbuszon. Erre már otthon felkészültek.

Következő programunk KRASZNAHORKA várának „meghódítása” volt. Az ágyúnál minden csapat elmondta a csatakiáltását. Innen a busz a néhány km-re levő Andrássy mauzóleumhoz vitt. Meghallgattuk Andrássy Dénes és szerelmének-feleségének, Andrássy Franciskának a történetét. Megcsodálhattuk a fenséges épületet, a sokféle márványberakást és az aranyozott mozaikokat. Fotózkodtunk a hűséges tacskó kutyus szobránál.

Ezután felkerestük a BETLÉRI Andrássy kastélyt. A helyi idegenvezetővel bepillantást nyerhettünk egy arisztokrata család otthonába, elképzelhettük a mindennapjaikat ezekben a gazdagon berendezett helységekben. Pazar szalonok, hálószobák, gyermekszoba, könyvtár, vadászszoba, vendégszoba, fürdőszobák sorakoztak egymás után.

Nem sokkal 17.00 után érkeztünk SZEPESVÁRALJÁRA, a panzióhoz, ami szó szerint a Szepesi vár lábánál helyezkedik el. Miután becuccoltunk a szobákba, már mehettünk is vacsorázni. A kétfogásos vacsora után az ebédlőben Erzsike néni irányításával feladatokat oldottak meg a csoportok. Az esti elalvás nem mindenkinek sikerült zökkenőmentesen. A vár sejtelmes megvilágításban őrködött felettünk.

2. NAP  

Reggel párába burkolództak az ódon falak fent a hegyen, ráadásul jeges szél fújt.

A svédasztalos reggeli után LŐCSE felé vettük az irányt. Erzsike néni elmesélte a lőcsei fehér asszony mondáját. Sajnos a városban már csapkodott az eső. Tettünk egy sétát a főtéren, ahol a Szent Jakab dómot, a Városházát, a szégyenketrecet valamint a környező többszáz éves cívis házakat néztük meg.

Ezután KÉSMÁRK következett. Sikerült bejárnunk a Thököly várat, ahol sok érdekességet láthattunk az elmúlt századok történelméből. Az új Evangélikus templomban megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét. A Himnuszt is elénekeltük. A több száz éves Evangélikus fatemplom lenyűgözött bennünket.

IGLÓN kellemetlenül hideg és esős volt az idő, így aztán gyorsan megtekintettük a Fő tér látványosságait és már szálltunk is vissza a buszra.

A finom kétfogásos vacsora után megint feladatmegoldás volt a csapatoknak az ebédlőben.

3. NAP

Reggel arra ébredtünk, hogy nagy pelyhekben hullt a hó. A svédasztalos reggeli után bepakoltunk a buszba és indultunk Kassa felé. A tájat fehér lepel borította. KASSÁN nagyon hideg szél fújt, mely próbára tette a tűrőképességünket is. A kassai címer és a Szent Mihály kápolna megtekintése után a Szent Erzsébet dómnál feladatokat kaptak a csoportok. A dómban lementünk a kriptába, ahol II. Rákóczi Ferenc síremlékénél koszorút helyeztünk el, majd elénekeltük a Himnuszt. Ezután az Orbán-toronynál, az Állami Színháznál és a Miklós börtönnél fotózkodtunk. Ez követően bementünk a Rodostói házba, ahol meghallgattuk Rákóczi Ferenc élettörténetét, majd megnéztük a házat. A történelmi látnivalók után kaptunk egy kis szabadidőt a plázában, ahol legalább felmelegedhettünk. Késő délután ROZSYNYÓ főterén tettünk egy sétát, ahol Andrássy Franciska szobránál emlékszalagot helyeztünk el. Ezután Rimaszombatba utaztunk, ahol megszálltunk. A vacsora után itt is volt feladatmegoldás, majd a csoportvezetőknek külön megbeszélés.

4. NAP

RIMASZOMBAT belvárosában a csoportok önállóan keresték meg a nevezetességeket, ahol fotót készítettek magukról. (Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobra, Petőfi emlékház, szálloda, templom, Blaha Lujza szobra)

Ezután hazafelé vettük az irányt.

 

Határtalanul

2019.04.04

HATÁRTALANUL !

2019. április 10-13.

LEGENDÁK ÉS MONDÁK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SCOOL-TÚRA UTAZÁSI IRODA által benyújtott pályázatnak köszönhetően iskolánkból 40 hetedikes diák és 4 pedagógus vehet részt négy napos tanulmányi kiránduláson a Felvidéken, ahol Rozsnyótól Késmárkig ismerkedhetünk e vidék történelmi, kultúrális, természeti értékeivel. Magyar tannyelvű iskola diákjaival is találkozhatunk.

Megtartottuk az ELŐKÉSZÍTŐ ÓRÁT, amin áttekintettük a trianoni békediktátum következményeit, a határon túli magyarság adatait. Ismertettük a kirándulásunk célját, helyszíneit, az utazás szabályait. A gyerekek csoportokat alakítottak, csapatjelvényt készítettek, csatakiáltást fogalmaztak, PowerPointos bemutatót készítettek a felkeresendő helyszínekből.

Kurustáné Bencs Gizella iskolai szervező

 

Dózsások a Felvidéken

2018.05.28

A HATÁRTALANUL program keretében a Scool-túra Kft. utazási iroda szervezésében 4 csodás napot töltöttünk Szlovákiában. A festői Szepesi-medence városait, történelmei emlékhelyeit kerestük fel. Mindezek előtt meglátogattuk Tornalján a Kazinczy Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolát. Először az egyik Tanár úr PP kivetítéssel bemutatta nekünk az iskola sokszínű tevékenységét, majd mi is bemutatkoztunk.  Ezután a mieink fociztak és kidobóztak a helyi gyerekekkel.

A továbbiakban megismerkedtünk Betlér, Késmárk, Lőcse, Igló, Kassa magyar vonatkozású nevezetességeivel. Tiszteletünket tettük az Andrássyak, Thökölyek, Rákócziak síremlékeinél. Bebarangoltuk a hatalmas Szepesi várat, a felújítás alatt levő Krasznahorkai várat pedig körbejártuk. Túráztunk a Szlovák Paradicsomban. A sötétség beálltával a 2. napon szalonnát sütöttünk. A 3. napon pedig próbára tehettük bátorságunkat az éj leple alatt.

A vacsora után minden nap az ebédlőben csoportfoglalkozás keretében felidéztük a nap eseményeit, a látottakat, tapasztaltakat, majd az írnokok rögzítették a munkafüzetükben.

A reggelit a szállodában fogyasztottuk el. Az aznapi utunkra szendvicset, ásványvizet és egy nagyobb nápolyi szeletet kaptunk. Este kétfogásos meleg vacsorával vártak bennünket.

Idegenvezetőnk, Erzsike néni szívvel-lélekkel végezte munkáját, kölcsönösen megkedveltük egymást. Sofőrünk, Tibi bácsi pedig biztonságosan vitt minket hegyen-völgyön át.

Köszönjük a pályázati lehetőséget! Köszönjük a Scool-túra szervezését! Köszönjük Erzsike néni és Tibi bácsi munkáját! Köszönjük a gyerekeink együttműködését, dicséretes viselkedését, amely lehetővé tette, hogy egy emlékezetes, élményekkel teli kirándulásban volt részünk.

 

A kisérő nevelők: Róth Zoltánné, Fónagyné Pál Zsuzsanna, Oláh Zsoltné osztályfőnökök

Kurustáné Bencs Gizella iskolai szervező

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HATÁRTALANUL | Fényképek: Határtalanul 2018

Irány a Felvidék!

2018.05.18

A HATÁRTALANUL program keretében május 22-25 között négy napos kiránduláson vesz részt 45 hetedikes diákunk és 4 pedagógusunk. A kirándulást a Scool-túra Kft. bonyolítja. Utunk során meglátogatunk egy tornaljai iskolát, felkeressük a betléri Andrássy kastélyt. Barangolunk Igló, Lőcse és Késmárk városában. Meghódítjuk Szepes várát, megcsodáljuk a Magas-Tátra jégcsiszolta bérceit. Hazafelé jövet pedig II. Rákóczi Ferenc emléke előtt tisztelgünk Kassán. Reméljük az égiek is megkegyelmeznek nekünk! Megérkezésünk után beszámolunk az élményeinkről.


Kné BG iskolai szervező

 

 

Határtalanul Erdélyben-2017

2017.04.21

HATÁRTALANUL -  ERDÉLYBEN

dscn6644-crop.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HATÁRTALANUL | Fényképek: Erdély-2017 | Hozzászólások: 0

Előkészítő óra a Dózsában

2016.04.13

HATÁRTALANUL!

sam_6024-crop.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HATÁRTALANUL | Fényképek: HATÁRTALANUL! Előkészítő óra-2016 | Hozzászólások: 0

HATÁRTALANUL!

2015.06.05

Dózsások Erdélyben

p1090323-crop.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HATÁRTALANUL | Hozzászólások: 0

HATÁRTALANUL program

2015.05.27

Készülődés Erdélybe a Dózsában

hatartalanul-forweb2-1-.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HATÁRTALANUL | Fényképek: Határtalanul-Erdély | Hozzászólások: 0