Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tejfogyasztás népszerűsítéséért

2016.02.22

Február 10-én délelőtt a tejé lett a főszerep az iskolánkban.

A Tejtermék Tanács megbízásából a tejfogyasztás népszerűsítésére vetítéssel egybekötött előadásokat tekinthettek meg a 4-6. évfolyamosaink az aulában. Sok érdekeset tudhattunk meg. Például, hogy mi is az a tej? Íme: „a tej a tehéntől megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, romlatlan termék, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak.” Ki gondolta volna?

Arról is kaptunk felvilágosítást, hogy simán tejnek csak a tehéntejet nevezhetjük, a többi állat tejénél hozzá kell tenni az állat nevét is pl. kecsketej, juhtej stb.

Biztosítottak arról, hogy az UHT tej mellékíze nem valami tartósítószertől van, hanem az ultra magas hőmérsékleten való kezeléstől.

Kis filmeken megtekinthettük, hogyan dolgozik a fejőgép, hogyan pasztőrözik és csomagolják a tejet, hogyan készül a sajt.

Az előadás után az osztályok nagy örömmel fotózkodtak, mellyel egy like versenybe neveztek be, illetve lelkesen töltötték ki a kiosztott prospektusokon levő tesztet, amellyel viszont sorsoláson vehettek részt.

A tej és a belőle készült tejtermékek fehérjét, tejzsírt, tejcukrot, sokféle vitamint, ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek mind fontosak a szervezet felépítéséhez és működéséhez, különösen a növésben levő gyermekek számára. Kiemelendő a kalcium, amely az erős csontozat kialakulásáért felelős.

Napi 1-2 pohár tej, vagy más tejtermék fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében!

A TEJ ÉLET, ERŐ, EGÉSZSÉG!