Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túráztunk

2015.10.20

2015. október 18-án, vasárnap Rudabányára és környékére kirándultunk a „Világ Gyalogló Nap” keretében. Az égiek megkegyelmeztek, sok esős nap után napsütésben túrázhattunk.
Először a Bányászattörténeti Múzeum kiállítását tekintettük meg, ahol a rudabányai ércbányászat múltját ismerhettük meg. 
Ezután saját szemünkkel nézhettük meg, hogyan is nézett ki egy bánya, milyen eszközökkel dolgoztak a bányászok, hogyan támasztották ki a vágatokat. Még a csillékre is felkapaszkodtunk.
A következő állomás az igen gazdag érc és ásvány gyűjtemény megtekintése volt. Rengeteg csodálatos ásványt, ércet láthattunk.
 Itt mutatták be a RUDAPITHECUS (egy kihalt emberszabású majom) megtalálásának történetét, a leletek másolatát. A 10 millió évvel ezelőtt ezen a tájon élt emberszerű ősmajmok a mai emberszabású majmok és az emberfélék közös ősei lehettek.
A múzeumlátogatás után elgyalogoltunk az egykori vasércbánya helyén kialakult bányatóhoz, amely festői látványt nyújtott a vöröses magas partfalak között. Nem volt nehéz ideképzelni „RUDIT”.
Itt minden vöröses árnyalatú, mintha berozsdásodott volna. 1880-tól 1985-ig termelték ki a vasércet.
A külszíni bányászat sebhelyeit kezdi visszahódítani a természet.
Visszafelé a szuhogyi úton gyalogoltunk be a központba, ahonnan busszal utaztunk haza. Nagyon hasznos volt megtapasztalni, hogy ebben a közeli kisvárosban hazánk kiemelkedő bányászati és őslénytani értékeit találjuk. Büszkék lehetünk rá!

Résztvevők :  Gyúró Krisztián,  Pogány Eszter,  Bíró Dávid,  Szatmári Ákos,  Illés Vanda,  Illésné Kárász Éva,  Bódi Zsolt,  Ratuszni Evelin,  Wágner Martin,  Veres Ivett, Gellérfi Bence, Hajtós Lajos,   Folyami Enikő,  Szemán Cintia,  Sztojcseva Éva.
Kísérő nevelők:  Hegedűsné Demjén Katalin,  Kurustáné Bencs Gizella (szervező)

 

A mappában található képek előnézete Világ Gyalogló Nap

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.