Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan különböztesd meg a hulladékokat?

2013.12.11

A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

A termekben lévő papír és műanyaggyűjtő edényeink adottak a vegyes szemetes mellett.

Papír:

Bedobhatók: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak)

Tanácsok: A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, s, így minél több papírhulladék férjen a tartályba.Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, stb.

Műanyag:

Bedobható: ásványvizes, üdítős PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, chipszes zacskó, csokifólia (nem alufólia) stb.).

Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt!Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya),mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

A papír, műanyag és vékony alufólia csomagolások megkülönböztetése tulajdonságaik segítségével:

A papír gyűrhető, könnyen téphető, szemben a műanyaggal, ami rugalmas, nehezebben szakad. A belülről fémes bevonatúnak tűnő csipszes és egyéb zsakuk műanyagok tehát, hasonlóan a csokoládé fóliákhoz! Az alufólia könnyen összegyűrhető egészen picire, és teljesen úgy is marad, mivel hajlítható fém: Ilyen a kockasajt csomagolása, vagy a tejfölös, joghurtos poharak teteje, vagy a kis Sportszelet papírja alatti "ezüstös" fémcsomagoló.


Fém doboz: A parkolóban lévő üveggyűjtőbe dobható!!!

Bedobható: a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.).

Tanácsok: A kutya és macskaeledeles dobozokat csak elmosva dobjuk be!Ne dobjunk bele: pl: nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Fehér üveg: A parkolóban lévő üveggyűjtőbe dobható!!!

Bedobható: A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegek – befőttes, parfümös, stb.

Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve az üvegekről távolítsák el fémkupakot.Ne dobjunk bele: színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet.

Színes üveg: A parkolóban lévő üveggyűjtőbe dobható!!!

Bedobható: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg.

Tanácsok: Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve a üvegekről távolítsák el fémkupakot. Ne dobjunk bele: színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.